Geslaagd Jubileumconcert met fantastische première van 'In en Om de Sprengen'.

De sportzaal van dorpshuis De Hezebrink was zaterdagavond 16 maart jl. goed gevuld met muziekliefhebbers. Ons harmonieorkest verzorgde een prachtig concert i.v.m. ons 85-jarig jubileum. O.l.v. dirigent Jasper Esselink bracht het orkest een afwisselend programma ten gehore met als wereldprimeur het speciaal voor ons gecomponeerde ‘In en Om de Sprengen’. Ook werd deze avond een aantal jubilarissen gehuldigd en werd een nieuw lid van verdienste benoemd.

Het orkest trapte af met de Zweedse mars ‘Under blågul fana’. Na het openingswoord van voorzitter Harry Leerkes nam presentatrice Eibertine Holubek het publiek mee op een muzikale reis met het thema ‘water’. In ‘Schmelzende Riesen’ stonden de gletsjers in de Alpen centraal die door de opwarming van de aarde steeds meer verdwijnen. Vervolgens werd iedereen aan boord van ‘The Love Boat’ verwelkomd en reisde men daarna door naar het noordoosten van de Verenigde Staten. Daar aangekomen waande men zich in de 18e eeuw bij een indianenjagersgroep met het nummer ‘Where the river flows’. Het water van de rivier bracht het orkest en het publiek weer terug naar Emst waar de oorsprong ligt van ‘In en Om de Sprengen’. I.v.m. het 85-jarig bestaan heeft de jonge componist Tjeerd Nijhof dit nummer in opdracht van  ons gecomponeerd. Leden van het orkest hebben vorig jaar aan Tjeerd laten weten wat zijn mooi, fijn en bijzonder vinden aan Emst. Dat is de natuur, zoals sprengen, beken, bossen en heidevelden, maar ook het toerisme en het jaarlijkse Emsterfeest. Tjeerd was deze avond aanwezig en legde uit hoe hij deze input heeft verwerkt tot een compositie en hoe e.e.a. muzikaal wordt weergegeven. Na deze uitleg speelde het orkest o.l.v. Jasper Esselink de compositie voor het eerst voor publiek. Een primeur waar de aanwezigen zichtbaar van genoten. Daarna was het tijd voor het huldigen van de jubilarissen. Voorzitter Harry Leerkes nam het woord en vroeg 5 leden naar voren te komen. Allereerst werd baritonist Alwin van Essen gehuldigd voor zijn 12,5 jaar lidmaatschap bij de KNMO. Trombonist Friso Hiemstra en bassist Berry de Wilde werden ieder gehuldigd voor 40 jaar lidmaatschap. Klarinettiste Rikie Koldenhof deed er nog een schepje bovenop: zij is al 50 jaar lid van de KNMO. Echter, Dik Nijhof werd gehuldigd voor zijn 70-jarig lidmaatschap! Dik is geen spelend lid meer, maar is al jaren de floormanager die iedere donderdag de stoelen en het slagwerk klaarzet voor de repetitieavond. Door de voorzitter werd hij benoemd tot senior floormanager en ontving daarvoor een passend T-shirt. Tenslotte werd er nog een persoon in het zonnetje gezet: voormalig lid Roel Pannekoek werd benoemd tot lid van verdienste. Roel is meer dan 50 jaar lid geweest van de muziekvereniging en is in het verleden actief geweest als kapelmeester van blaasorkest De Heuischudders. Ook was hij één van de initiatiefnemers van de oprichting van het Dickens Orkest Emst en verzorgde hij vele jaren het drukwerk voor de vereniging. Vanwege zijn jarenlange inzet werd hij benoemd tot lid van verdienste. Alle jubilarissen en het nieuwe lid van verdienste ontvingen namens het bestuur dan ook ieder een bloemetje.

Na de pauze werd het concert op bijzondere wijze hervat. De muzikanten zaten niet op het podium, maar speelden staand in de zaal rondom het publiek het ingetogen koraal ‘Melting the Ice’. Nadat de muzikanten weer op het podium plaats hadden genomen, werd er lekker geswingd met ‘The Best of Earth, Wind & Fire’. Vervolgens speelde het orkest de 3-delige suite ‘Aquarium’ waarbij een 6-tal tropische vissen muzikaal werden weergegeven met ieder z’n eigen motief. Inmiddels naderde het Jubileumconcert haar einde en dat gebeurde met de vrolijke en feestelijke noten van ‘Het kleine café aan de haven’ en ‘Down by the riverside’. Met een staande ovatie van het publiek werd het zeer geslaagde concert afgesloten en werd nadien nog lang gezellig nagepraat en geborreld in de Hezebrink.

Kijk voor foto's in het album op deze website onder het kopje 'Media'.