Fantastisch Jeugdconcert Prins Bernhard Emst

Nog aan het nagenieten van deze mooie middag en dan de taak om in woorden te vatten wat onze jeugdleden samen met dirigenten en jeugdcommissie weer hebben neergezet. De sportzaal van de Hezebrink was als zodanig niet meer te herkennen; bij binnenkomst waanden we ons in een discotheek compleet met discoballen, lampen en muzikanten die voor de gelegenheid hun kleding hiervoor hadden aangepast. Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van onze vereniging werd geopend met het Lang zal ze Leven waarna Marete, één van de organisatoren van de middag, het woord nam en wist te vertellen dat in dit jubileumjaar 2024 nu al 24 nieuwe jeugdleden zich hebben aangemeld en we daarmee nu het grootste aantal jeugdleden ooit hebben. En nu ... tijd voor muziek! Hoe spannend wanneer je als beginnend muzikant aan een zaal vol familie, vriendjes en vriendinnetjes mag laten horen wat je al kan. Via vooraf gemaakte filmpjes stelden de kinderen zich voor, vertelden welk instrument ze bespelen en wat ze aan ons laten horen. Zo wordt het eerste blokje afgetrapt door slagwerkers Guus en Seth, laten daarna Hanna en Jesse horen wat een mooi geluid er uit een hobo komt, vervolgt Maud op haar dwarsfluit en Jack op zijn hoorn. Als laatste is Rixt aan de beurt die samen met haar leraar een duet laat horen.

Het Opleidingsorkest is nu aan de beurt, hierin spelen muzikanten die al wat langer les hebben en dit onder leiding van Arjan Eek. Nou … de dansvloer is geopend hoor; het is moeilijk stil blijven zitten als de Pet Shop Boys met Go West ten gehore wordt gebracht met daarna het aanstekelijke nummer Shut up and Dance. Er is ook nog wat tijd voor romantiek met Can’t take my eyes of you. Ook hier worden de nummers aangekondigd door originele filmpjes door de jeugdleden zelf gemaakt.

En wat dan het mooie is aan muziek maken, is dat na het groots uitpakken van het Opleidingsorkest nu opeens drie heel jonge leerlingen Zara, Jefta en Jort op het grote podium staan en dan heel stoer laten horen wat zij al hebben leren spelen op hun blokfluit.

Start your engines! De titel van het nummer waar De Opmaat hun optreden mee begint. In De Opmaat leren de net beginnende muzikanten wat het is om samen met anderen muziek te maken, waarbij in A Sailor’s Adventure ze heel goed moesten tellen om samen goed uit te komen en de klassieker My Way die ze geheel op hun eigen manier laten horen. Ook bij dit orkest hebben de leden hun eigen presentatie van de nummers gemaakt; via filmpjes kondigen ze ook nog The Music Mill en Sofia aan.

Vanwege het feestelijke jubileumjaar kan iedereen in de pauze meedoen met een prijsvraag waarbij je 2 gratis lessen op een instrument naar keuze kan winnen. Daarnaast worden er (fiets)kaarten verkocht voor het evenement Epe voor Epe op 22 juni a.s., waarbij de jeugd van Prins Bernhard als goed doel is uitgeloot om mee te mogen doen.

Na de pauze is het programma nog net zo afwisselend, swingend en leuk om naar te luisteren en te kijken. Kool & the Gang, YMCA, Bee Gees en lekker meezingen met I will survive. En dit allemaal wordt weer afgewisseld met optredens van de allerjongste en net beginnende muzikanten: stoere meiden Benthe en Sammy op trombone en Keet die naar nog maar 5 lessen al een optreden op haar saxofoon kon geven. De saxofoon is een populair instrument want ook Thamar en Nora kunnen al goed spelen. Maarten laat horen hoe een xylofoon klinkt, zijn trompettisten Rens, Hugo en Luuk aan de beurt en sluiten op hun blokfluiten via een muzikale reis langs verschillende landen, Ylva, Jarah en Femke dit gedeelte af.

Alle muzikanten samen sluiten de middag af met het swingende Jerusalema. Onze trotse voorzitter nam het woord en bedankt iedereen die op wat voor manier dan ook heeft bijgedragen aan deze middag en maakt de prijswinnaar bekend: Hanna gefeliciteerd! Wilt u of jij nou ook eens wat meer weten over muziek maken of kennis maken met de verschillende instrumenten? Vrijdag 26 april a.s. om 17.15 uur is iedereen welkom in de Hezebrink, daar wordt een instrumentenproeverij gehouden. Verschillende muzikanten zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en je mag zelfs even proberen om te blazen op verschillende instrumenten. En misschien word jij dan ook zo enthousiast en neem je zelf deel aan het volgende Jeugdconcert!  Kijk voor een sfeerimpressie op: https://www.prinsbernhardemst.nl/media/jeugdconcert-2024.